Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вісім проектів з Львівщини стали переможцями конкурсу "Малі міста – великі враження"

Кабінет міністрів затвердив переможців конкурсу культурно-мистецьких проектів "Малі міста – великі враження", які реалізуються у 2019 році на умовах співфінансування з державного бюджету. Серед переможців цього конкурсу є вісім проектів з Львівщини.

Зокрема, це проекти: «Від спадщини Тустані до розвитку Урича», який буде реалізований у селі Урич Сколівського району (організатор проекту – Львівська обласна організація «Тустань»), «Фестиваль «Шашкевич Fest» у місті Золочеві Львівської області (організатор проекту – Золочівська міська рада), «Трускавецький Міжнародний Кінофестиваль «Корона Карпат» (організатор - громадська організація «Кінофестиваль «Корона Карпат»), створення культурного простору у місті-курорті Трускавець на час святкування Різдва та Великодня (організатор – Трускавецька міська рада), «Популяризація пам’яток археології через інтерактивну систему інформаційного забезпечення», місто Винники (організатор – комунальний заклад Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей»), «Святкуй 400 років українського театру на фестивалі-ярмарку «Корона Якуба» на Кам’янеччині (організатор – Кам’янка-Бузька міська рада (об’єднана територіальна громада), «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці», який буде реалізований у селі Годовиця Пустомитівського району (організатор – громадська організація «КОЛЕГІУМ МУЗІКУМ»), «Кольорове місто» (організатор – Пустомитівська міська рада).

Як розповів голова Кам’янка-Бузької ОТГ Олег Омелян, фестиваль-ярмарок «Корона Якуба», приурочений 400-річчю перших в історії інтермедій українською мовою у Кам’янка-Бузькій, відбудеться 14-16 вересня.

«У суботу буде вистава Націона́льного академі́чного украї́нського драматичного театру імені Марії Заньковецької, а наступного дня короткі вистави на двох майданчиках поставлять 10 аматорських театрів. Усі заходи відбуватимуться під відкритим небом, біля того місця, де у 1619 році Якуб Ґаватович поставив перші вистави українською мовою. Також на завершення театр «Воскресіння» Ярослава Федоришина поставить виставу «Глорія» з вогняним шоу», -- сказав Олег Омелян.

За його словами, до участі у фестивалі Кам’яннко-Бузька ОТГ широко залучить місцевих мешканців, передусім, молодь та дітей. Фестиваль планують зробити щорічним, що дозволить зробити місто одним із туристичних та культурних центрів Львівщини.

Проект «Малі міста – великі враження» – конкурс культурно-мистецьких проектів громад з населенням до 50 тисяч людей, спрямований на розвиток культурно-економічного потенціалу територій через підтримку стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною громад. На реалізацію таких ініціатив у 2019 році уряд виділив 50 млн грн.

Експертний відбір відбувався у два етапи - спочатку на відкритому конкурсі були відібрані проекти за змістовою частиною, а далі – проходили захисти проектів в Міністерстві культури України. До складу Експертної ради, затвердженого Наказом Мінкульту, увійшли Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та експерт з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Асоціації міст України Людмила Даменцова.

Нагадаємо, у 2018 році пілот конкурсу «Малі міста – великі враження» було реалізовано Асоціацією міст України та Українським центром культурних досліджень за фінансової підтримки Міністерства культури України. Ідея проекту належить ГО «Інститут культурної політики». Конкурс підтримав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, експертною радою Міністерства культури України відібрано 8 зі 158 проектів для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною. У січні 2019 року побачило світ видання за підсумками проекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ