Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Громада Великих Грибович налаштована радикально

Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі звернула увагу Львівської влади на те, що полігон ТПВ давно став зоною екологічного лиха. Про те, як налаштована громада с. Великі Грибовичі, які по сусідству мають тонни сміття, і як вийти з ситуації - в інтерв’ю Гал-інфо розповів сільський голова Великих Грибович Ігор Питель.

- Як нині налаштована громада села?

- Ситуація така, що на Грибовицьке сміттєзвалище сміття возить вже не лише Львів, але й область. Громада каже, що ніяке сміття сюди більше не поїде, навіть із самих Грибович. Тому ми зараз і думаємо про те, що маємо робити зі сміттям із Жовківського району. Усі голови місцевих громад зберуться і будуть щось вирішувати.

- Коли відбудуться такі збори?

- Коли завершаться пошуково-рятувальні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі. Люди реально налаштовані дуже радикально. Мені вони однозначно сказали, що жодних машин не пропустять. Жодних, не те, що лише зі Львова, але й із Сокільник, з району, навіть з Грибович.

- Чиновники Львівської міської ради сподіваються, що після завершення рятувально-пошукових робіт сміття знову можна буде возити на Грибовицький полігон. Вони з вами це обговорювали? Вам щось пропонували?

- Взагалі нічого. От як сталася трагедія, відтоді  жодних переговорів, жодних нарад з цього приводу не було. Ми тільки спілкувалися суто в частині рятувально-пошукових робіт і ліквідації аварії. Іншого спілкування не було.

- Тобто не варто сподіватись, що зі Львова можна буде вивозити сміття на цей полігон?

- Судячи з того, що говорить громада і з того, яким є рішення позачергової сесії сільської ради - закрити Грибовицьке сміттєзвалище з 1 червня назавжди, - то сподіватись нема на що. Таке рішення сільської  ради було прийнято на вимогу громади і на підставі постанови головного санітарного лікаря Львівщини, від 2004 року. Зі Львовом наразі жодних нарад про те, що далі робити не було.

- Кажуть, що сміттєзвалище за останні роки збільшилося. У вас така інформація є? Можливо, маєте карту змін?

- Є тільки підозри, що  воно розширилося і особливо верхня частина. Ми просили зробити картографічні матеріали, але цього ніхто не зробив.

- Як сміттєзвалище впливає на мешканців. Чи маєте ви статистику захворювань?

- Те, що у нас збільшена онкологічна захворюваність і взагалі смертність в селі, то ми це спостерігаємо, але ніхто не хоче дати нам висновок про те, що це шкідливий вплив сміттєзвалища. Але ж ми всі свідомі люди і розуміємо, що будь-яке сміття впливає негативно на здоров’я людини. Все залежить від екології. Однак медики не підтверджують, що то все є наслідком дії сміттєзвалища.

- У мерії Львова кажуть, що зверталися до громади села і пропонували організувати новий полігон та сміттєпереробний завод. Це правда?

- Так, це було. Вони навіть організували слухання в двох селах – це Збиранка і два тижні тому вони були у Великих Грибовичах.  Громада їм сказала, що вони категорично проти нового полігону. Їм ще до аварії казали, що хочуть, аби сміттєзвалище закрили, рекультивували, забрали гудрони і впорядкували територію. Будь-який завод чи полігон, що дозволить продовжити експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища, громада не погодила. На зборах був присутній заступник мера Львова Пушкарьов і начальник ЖКГ Юрій Голець з інвестором, а на других зборах був Голець, інвестор, деякі депутати Львівської міської ради. Однак ні в одному, ні в другому селі громади не погодили полігон і будівництво заводу.

- В день трагедії, коли міський голова Львова приїхав на полігон, він сказав, що люди не пустили інвестора. Це правда?

- Йдеться про останнього інвестора. Розмова про це йдеться з грудня. До того громада сигналізувала, що вона нічого такого не хоче. Для чого заводити інвестора, якщо ти знаєш, що громада проти проекту в принципі? Громада не проти рекультивації. Скільки років мешканці сіл казали, що дають ще рік чи два роки часу, возіть сміття, але паралельно відкривайте десь новий полігон! Якби інвестор говорив, що він рекультивує і закриває, тоді громада обома руками була б за нього, але коли інвестор хоче в Грибовичах продовжити роботу сміттєзвалища, громада цього не хоче. Тут вже  і так усі екологічні норми перевищені. Вже третій термін, як воно мало б бути закритим. Люди просто не хочуть продовження дії сміттєзвалища і все.

- Чи часто сміттєзвалище загоряється і димить?

- Це не є такі часті випадки. Раніше рятувальники справлялися з пожежами швидко. Ця пожежа була наймасштабніша. Минулого року також були спалахи, але їх швидко гасили. Ця пожежа є наймасштабнішою за останні роки.

- Ви чули про таку версію, як підпал?

- Про версію я чув, бо щодня був на місці події. Не знаю, кому це може бути вигідно, такі дії вчиняти. Я про це нічого не знаю, тому не можу щось вам розповісти.

- Знаємо, що учасникам АТО пропонують земельні ділянки в Грибовичах, але вони не хочуть їх брати, зважаючи на екологію. Це правда?

- Ми погодилися і надаємо землю для учасників АТО. Львівська ОДА дала нам список, але з цього списку половина просто приходить питає чи є ділянка і йдуть. Напевно, шукають якісь інші варіанти в інших місцевостях.

- Не хочуть?

- Думаю, що ні. Вони не відмовляють мені на пряму. Ми ділянку зарезервували, але люди не приходять. Хіба якщо вже нічого не буде, тоді повернуться до нас.

- Яким ви бачите розв'язок ситуації?

- Думаю, що терміново треба шукати нову земельну ділянку, тим більше, що неодноразово виділялися кошти на пошуки земельних ділянок. Я знаю, що були ділянки, але чи то мало спілкувалися  з місцевими громадами чи ще чомусь... Вирішити питання можна лише шляхом пошуку нової земельної ділянки. Також я думаю, що одне сміттєзвалище для цілої області – це замало. Має бути як мінімум чотири-п’ять таких місць, де би мало перероблятися сміття. В одне місце звозити – це дуже складно. Ми вже це на собі пережили і знаємо, що буває коли Львів і півобласті возять сміття на один полігон. Це біда!

Розмову вела Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ