Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

300 проектів за 240 млн грн: завершився прийом пропозицій на Громадський бюджет 2018

У Львові на Громадський бюджет 2018 року подано 300 проектів на суму 240 млн грн. Ціна найдорожчого становить 3 млн.грн - облаштування стадіонів чи відновлення парків. Проте за словами представників "Секретаріату ради" вони типові, а ось проект у сфері медицини – закупівля дефібриляторів, цілком має право на життя.

Фото: Олена Ляхович

«Ми боялись, що в останній день буде неймовірний потік проектів, проте всі бажаючі завчасно сформували заявку. 15 вересня ми отримали близько 60-70 проектів, 6 з яких надіслали в останню годину», розповів Начальник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський.

Також Юрій Лукашевський повідомив таке: «Цьогоріч загалом якість проектів є кращою. Думаю, що на цей раз у профільних комітетів буде менше питань до пропозицій громадян, тому проектам буде легше пройти. Проте з іншої сторони вимоги будуть серйозніші, щоб в подальшому не було проблем з реалізацією.

Фото: Олена Ляхович

Щодо статистики. Маємо всього 300 проектів з них 219 – малі, великі – 81. Середня вартість малого проекту становить 380 тис.грн, а великого – близько 2 млн. грн. Цікаво, що більшість авторів – це жінки (56%). Якщо говорити про вік авторів проектів, то це люди від 16 до 66 років, але найбільш активні - це молоді люди віком 30-40 років», Найбільше проектів стосуються освіти та спорту: з 300 пропозицій 154  за цими напрямками (80 - освіта, 74 – спорт).

Фото: Олена Ляхович

Начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР Орест Файфурка: «Зараз проекти опрацьовують і формують загальну базу. Відсьогодні стартує другий етап  громадського бюджету – проекту передають на розгляд профільним управлінням. Якщо буде необхідність, то під час розгляду працівники ЛМР будуть контактувати безпосередньо з автором проекту.

Етапи подачі проектів на Громадський бюджет 2018 року у Львові

Насамперед буде розглядатись місце розташування, чи ділянка є у комунальній власності. Якщо проект отримає негативний відгук від профільного управління, то далі його направлять на профільну депутатську комісію. Власне саме депутати винесуть кінцевий вердикт щодо долі проекту. Якщо ж все гаразд, то ці проекти будуть допущені до голосування, яке триватиме з 1 до 15 листопада».

Цьогоріч до громадського бюджету були запрошені громади-супутники: Винники, Брюховичі, Рудно. Тому мабуть конкуренція серед малих проектів буде більш напружена.

Фото: Олена Ляхович

Довідка.

Як повідомила Львівська міська рада, завдяки Громадському бюджету львів’яни можуть втілювати свої проекти розвитку міста за кошти міського бюджет. З 15 серпня до 15 вересня тривав прийом пропозицій. Проекти, які виносять на Громадський бюджет, повинні реалізовуватися з метою покращення інфраструктури міста і бути корисними для громади. Це можуть бути нові громадські простори, дитячі майданчики, території біля дитячих садків, шкіл тощо._Від загальної суми Громадського бюджету 40% витратять на великі проекти, а 60% - на малі. На Громадський бюджет 2018 року подано 300 проектів на загальну суму 240 млн. гривень.

«Громадський бюджет - це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом. Якщо людина бере безпосередню участь у тій чи іншій справі, вона відчуває свою силу в тому, що її голос почуто. Ми повинні дати зі Львова хороший старт, щоб така ініціатива була по всіх містах нашої країни. Треба вчити людей вміти працювати з бюджетними коштами і впливати на те, що робиться довкола них», - зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ