Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Будівельний скандал: американський інвестор проситиме в посольства захисту від мерії Львова

У Львівській міській раді блокують будівництво великого житлового комплексу на вул. Стрийській,108. Інвестори, у тому чисті й іноземні, мають намір звертатися до суду та прокуратури. Про це сьогодні, 23 червня, під час прес-конференції розповіли представники інвесторів, зокрема співзасновник девелоперської компанії «Моя країна», яка має намір проводити будівельні роботи.
Фото Прес-клуб Львів.

Як розповіла співзасновник девелоперської компанії «Моя країна» Тетяна Овчаренко, інвестор просто не може працювати у Львові, якщо він не має попередньої домовленості з міською владою.

За її словами, серед інвесторів є громадянин США, який мав намір принести інвестиції до Львова, і він не може зрозуміти усіх схем, які нав’язують інвесторам у місті.

Вона зазначила, що житловий комплекс на вул. Стрийській,108 має бути унікальним для Львова, адже включає у себе підземний паркінг, дитсадок та велику зону відпочинку із спортивними комплексами та навіть басейном. Вартість проекту становить 715 млн грн, з яких до 25 млн грн мало б бути інвестиційним внеском у бюджет Львова

«Земельна ділянка на вул. Стрийська,108 орендується з 2004 року. Договір оренди укладений з фірмою ТзОВ «Будівельна кераміка Львова». У 2014 році міська рада продовжила договір оренди ще на 10  років. Оскільки на цій земельній ділянці раніше був цегельний завод і там залишились руїни, було прийнято рішення змінити цільове призначення ділянки і, відповідно до Генплану міста і плану зонування території Львова, там передбачено будівництво житлового кварталу», – пояснила Тетяна Овчаренко.

Наступним кроком зі сторони інвестора мало б бути отримання у мерії містобудівних умов та обмежень. Інвестори тричі звертались до міської ради і щоразу отримували відмови з різних причин. Окрім того, процедура отримання містобудівних умов та обмежень згідно закону передбачає 7 днів. Натомість, відповідь інвестори отримували через 20 днів.

Як розповів співзасновник девелоперської компанії “Моя країна” Володимир Пекар, переписка зі міською радою триває вже шість місяців. Щоразу коли інвестор вносить зміни до проекту згідно вимог міської влади, то отримує нові зауваження. Як приклад, він навів намагання перекласти на плечі інвестора розв’язання проблеми транспортної розв’язки на вул. Стрийській та будівництво школи.

«Ми мали багато зустрічей з головним архітектором Львова Юліаном Чаплінським і ми, прислухавшись до нього, внесли зміни до проекту. І коли ми вже йшли фактично отримувати містобудівні умови, нам кажуть таке: «Колеги, я вам скажу, що Андрій Іванович передумав вам допомагати». Серед наших партнерів є американець. Як я маю йому це пояснити?», – зазначив Пекар.

Окрім того, у мерії також «губилися» документи, які подавав забудовник, а про засідання містобудівної ради їх не попереджали завчасно.

Володимир Пекар зазначив, що у такий спосіб мерія Львова просто затягує час, а тим часом інвестор несе фінансові збитки: «Для нас один місяць оренди земельної ділянки – це 85 тис. грн, і ми не маємо іншого виходу як платити оренду землі, на якій нічого не можемо зробити».

За підрахунками інвесторів, з 2014 року до бюджету Львова вони вже заплатили 900 тис. грн фактично не проводивши жодних робіт на земельній ділянці.

Адвокат інвесторів Ірина Бабій заявила, що з приводу зловживання службовим становищем працівниками Львівської міської ради інвестори мають намір звертатися до суду.

«Учора було зареєстроване повідомлення у прокуратуру про вчинення злочину щодо бездіяльності головного архітектора Львова Юліана Чаплінського. Окрім того, ми готуємо позовну заяву, адже виконання усіх вказівок призводить до все нових відмов», – сказала Ірина Бабій.

Вона наголосила, що єдиною підставою відмови у наданні містобудівних умов і обмежень є невідповідність намірів забудови земельної ділянки.

Забудовники наголошують, що принципово мають намір збудувати житловий комплекс у Львові чесно без домовлять із чиновниками та мером Львова.

«Шкода, що Андрій Садовий (мер Львова, - ред.) заплямував репутацію Львова як міста відкритого для інвесторів. Наш партнер зі США готує звернення до американської торгово-промислової палати та до посольства США з проханням захистити його інтереси. І все це на фоні заяв керівництва держави  про те, що Україна відкрита для інвесторів. Садовий не визнає законів України. У Львові все відбувається за принципом «хочу – не хочу», «подобається – не подобається». Горобець над Львовом не пролетить без його дозволу», – сказала Тетяна Овчаренко.

Вона також публічно запросила чиновників Садового, мера та усіх зацікавлених сторін пройти спільно перевірку на детекторі брехні.

«Ми звернемось також із офіційним листом до Садового і Чаплінського. Ми готові пройти таку перевірку і сподіваємось, що вони також. Потрібна лише їхня згода», - сказала Тетяна Овчаренко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ