Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спільнота опіки та турботи: як розвивається соціальне підприємство «Vbrani», яке створили у Львові

60 майстринь з різних куточків України об’єднались у команду соціального підприємства з виготовлення в’язаних речей «Vbrani».

Сьогодні 54 майстрині активно виготовляють вироби для продажу та доброчинності, а ще шестеро – залишаються у резерві. За майже три роки існування до команди підприємства долучились представниці різних областей України: Сумської, Київської, Волинської, Закарпатської, Тернопільської, Львівської та інших. 

Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
1/2

Проєкт «Vbrani» у лютому 2021 року започаткували волонтери львівської громадської організації «Старість на радість», яка вже протягом семи років опікується людьми похилого віку  у 12-ти областях України.  Оксана Бриндзак, одна із засновниць організації, розповідає: «Для запуску проєкту Vbrani та до початку співпраці з 5-ма майстринями з Львівського геріатричного пансіонату ми розгорнули кампанію із залучення коштів, зокрема використовували платформу Спільнокошт (47 544.50 грн) та здобули перемогу у конкурсі від фонду «Відродження» (50 000.00 грн)». 

Пізніше команда підприємства «Vbrani» перемогла у програмі розвитку соціального підприємництва Social Impact Award, а ще згодом отримала приз глядацьких симпатій від проєкту "Створено жінками". 

Оксана Бриндзак зазначає, що сьогодні зростає попит на соціальні проєкти. Діяльність їхнього підприємства забезпечує літніх людей не лише якісним проведенням часу за в’язанням, але й опікою та турботою волонтерів. «Наше завдання, перш за все, створити середовище майстринь з довірливими стосунками та активною комунікацією», - зазначає співзасновниця. Оксана пояснює, що для багатьох майстринь та молоді спільнота їхня спільнота стала міцною опорою у ці складні часи. 

Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
1/2

«У нас класно, завжди багато шуму. У нас завжди багато комунікацій, все несеться: відео, фото і так далі. Тут справді можна почувати себе комфортно, у нашій такій маленькій ком'юніті», - ділиться спостереженнями волонтерка. 

Радісні миті для в’язальниць приносить не лише улюблена справа, але й можливість поспілкуватись з іншими учасницями підприємства. Оксана Бриндзак розповідає, що одного разу їй зателефонувала майстриня зі Львова, аби поділитись своїми позитивними емоціями від бесіди з майстринею із Сум. «Тобто у них є розуміння того, що ми разом, ми одна команда, і кожна готова до співпраці. Вони від цього неймовірно щасливі», - додає Оксана. 

Цієї осені до осередку в’язальниць долучились 25 майстринь із міста Суми, які раз у два тижні зустрічаються на пошті, щоб надсилати вироби для пакування та доставки, натомість як усю комунікацію та навчання з в’язання проводять онлайн. «Вони завжди жартують, що хочуть нас підтримати, щоб нам не довелося багато платити за доставку. Кожна створює декілька пар рукавичок, кілька шаликів. Тоді вони збираються в конкретному відділенні пошти в конкретний час, щоб відправляти все однією посилкою, аби так зменшити логістичні витрати для нас», - пояснює співзасновниця. 

За листопад та грудень підприємству вдалось реалізувати понад 1600 виробів. Натомість за увесь період свого існування фахівчині створили понад 4500 в’язаних власноруч елементів одягу. За кожен виріб майстрині отримують фінансову винагороду. Оксана Бриндзак зазначає, що така підтримка є дуже цінною, адже ці кошти комусь допомагають купити медикаменти, комусь втілити мрію, комусь відкласти на операцію тощо. 

«Ми беремо участь для конкурсі «18:35 - Social Edition» гарантування для соціальних підприємств. І зараз ми вийшли на таку модель, що 15% від реалізації замовлення чи партії йдуть на розвиток нашого соціального підприємства», - розповідає волонтерка.

Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
Фото: Соціальне підприємство Vbrani
1/2

Попри активне зростання кількості майстринь, команда волонтерів-організаторів проєкту невелика – п’ятеро осіб, серед яких: SMM-спеціаліст, дві менеджерки, майстриня з в’язання та фінансист. З усього колективу лише одна працівниця отримує заробітну плату, натомість усі інші – виконують обов’язки на волонтерських засадах. 

Оксана Бриндзак розповідає, що частина складу переїхала до неї додому, а тому часто вихідні стають робочими, коли необхідно складати, готувати замовлення до відправки. Водночас, розуміння цінності та призначення проєкту мотивують працювати далі. «Це просто розуміння того, що в нас неоране поле роботи, бо є дуже багато людей, які втратили домівки, людей, які просто потребують комунікації. І мені хочеться ще більше працювати! Працювати невпинно і розуміти, що завтра теж ці люди чекають на мене», - пояснює волонтерка. 

Серед цілей на 2024 рік організатори підприємства виділяють збільшення команди у напрямках продажів та менеджменту, розширення штату майстринь до 150 осіб та розвиток співпраці з організаціями за кордоном. Також важливим елементом діяльності підприємства є залучення до проєкту молоді та виховання у неї соціальної відповідальності. Відповідним є кредо команди:  «В'яжемо вироби – зв'язуємо покоління». 

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ