Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Економія? Ні, не чули: Як ЛКП “Лев” тратить міські кошти направо і наліво

Наприкінці вересня Львівське КП «Лев» завершило свій черговий тендер. Цього разу підприємство шукало кандидата на підготовку звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Проте зпоміж усіх учасників обрали переможця з найдорожчою ціною.

В чому ж справа читайте в матеріалі Гал-інфо. 

Як стало відомо з тендеру (UA-2021-09-17-011355-b), Львівське комунальне підприємство “Лев” вирішило влаштувати крематор на своїй території. Однак для створення таких умов господарської діяльності згідно з Законом України "Про оцінку впливу на довкілля" суб’єкту господарювання, в цьому випадку - ЛКП “Леву”, потрібно провести повний аналіз території. Тому 17 вересня підприємство оголосило на сайті публічних закупівель Prozorro тендер на суму в 180 тисяч гривень. 

Після завершення торгів стало відомо учасників та суму, яку вони готові запропонувати замовнику. Відтак рейтинговий список сформувався таким чином: 

Відповідно до таблиці найнижчу суму за свої послуги запропонувало ТОВ “Компанія “Центр ЛТД”, ставши переможцем аукціону, а зовсім не торгувались ТОВ “Екоземля”. 

Після розгляду поданих документів від усіх учасників підприємство відмовило спочатку переможцеві ТОВ “Компанія “Центр ЛТД”, потім і ТОВ “Науково-виробничому підприємству “Укрекопроект” ну і як ви зрозуміли  далі по списку. В підсумку намір про підписання договору ЛКП “Лев” оголосило з ТОВ “Екоземля”. 

Варто також звернути увагу на дати, коли були відхилені пропозиції. Хоча терміни розгляду пропозицій не порушено, але зазвичай процес перевірки тендерної документації та визначення нового переможця відбувається в рази швидше. І такий довготривалий процес зазвичай свідчить про “пошуки причин для відхилення” незручної пропозиції.

Після остаточного рішення ЛКП “Лев” опублікувало протоколи розкриття, де й вказало причини відмови. Усім попереднім чотирьом учасникам відмовили через проблеми з документацією. То ж журналісти вирішили переглянути документи та знайшли дещо цікаве. 

Аби було зрозуміліше розглянемо причини відхилення на прикладі ТОВ Спеценергокомлекс, що запропонував 154 100 гривень за свої послуги. В протоколі щодо прийняття рішення замовник зазначив 7 підстав відмови, одною з яких було те, що учасник не надав у складі пропозиції гарантійний лист щодо відповідності послуг технічним та іншим вимогам. 

Перевіривши документацію, що надало ТОВ Спеценергокомлекс було знайдено гарантійний лист. Порівнюючи його з документом, що надав переможець тендеру ТОВ “Екоземля”, він був створений відповідно до вимог, а якщо точніше, то згідно з Додатком №4 на який посилається замовник у своїй тендерній документації. Водночас ТОВ “Екоземля” надали документ у вільній формі гарантуючи виконання робіт. 

Ще одним порушенням зі сторони Спеценергокомплексу замовник назвав відсутність копії чи оригіналу паспорта, а також документа, що підтверджує право на підписання документів та укладання договорів. 

У вимогах замовника до кваліфікації учасників було зазначено:

  • подати копію або оригінал паспорта (сторінки 1-3, сторінка, що містить інформацію про адресу реєстрації) та ідентифікаційного номеру (для фізичних осіб - підприємців).

Порушення можна вважати безпідставним, адже з юридичної точки зору підрядник Спеценергокомплекс є Товариством з обмеженою відповідальністю. Саме тому вони надали замовнику Статут, де зазначили, що виконавчим органом, що здійснює керівництво Товариством є директор і який має право вчиняти будь-які правочини, зокрема укладати і підписувати договори, контракти та інші юридичні акти.

Вони також додали до загальної документації наказ про визнання Шерешевського Андрія директором ТОВ та підтвердження його повноважень. Однак Львівське КП “Лев” вірогідно просто проігнорував дані документи.

Отже, можна зробити висновки, що ТОВ “Спеценергокомплексу” як й іншим учасникам даного аукціону відмовили з дуже суперечливих причин, обравши ТОВ “Екоземля”, що за час проведення аукціону ніяк не знизила суму, однак все ж отримала перемогу. 

Варто зазначити, як повідомило видання “Наші гроші.Львів” - це лише друге державне замовлення для компанії «Екоземля» з моменту її створення. Першу угоду на 47,5 тис. грн з розробки документів вона уклала також з ЛКП «Лев» у вересні цього року.

Київська компанія «Екоземля» зареєстрована в січні 2020 року. Її власником є 24-річний мешканець Кіровоградської області Віталій Севрук. Спочатку основною спеціалізацією компанії було видобування піску, гравію, глин і каоліну. Однак в березні цього року її змінили на діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ