Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Місцеві ради мали б доплачувати медикам, щоб подолати зрівнялівку, - Гайдучок

Місцеві ради мали б доплачувати медикам, щоб без зволікання подолати проблему зрівнялівки, - вважає член партії «Наш край», Генеральний директор ТзОВ “Львівський медичний інститут” Ігор Гайдучок.

Ігор Гайдучок нагадав, що після того, як влада постановила підвищити мінімальну заробітну плату до 3200 гривень, кваліфіковані працівники бюджетної сфери почали отримувати зарплату на рівні некваліфікованих робітників. За його словами, особливо гостро цю проблему відчули у медичній сфері. «Скажімо, тепер у медичних установах прибиральниці можуть отримувати практично таку ж зарплату, як лікарі та фельдшери. 
«Звісно, що це не сприяє підвищенню рівня медичних послуг, а навпаки, вбиває будь-яку мотивацію до сумлінного виконання своїх професійних обов’язків», - зазначив Ігор Гайдучок.

Він нагадав, що на цей час Міністерство охорони здоров’я досі не усунуло цю проблему, хоча при цьому запропонувало кілька варіантів її розв’язання.

Серед них: переведення медзакладів у статус комунальних некомерційних підприємств, що дає можливості для встановлення власної сітки заробітних плат; встановлення надбавок, які можуть фінансуватися як з державного, так і місцевого бюджетів. 

«Добре, що у Міністерстві охорони здоров’я назвали хоча б якісь варіанти, однак їх реалізація вимагає часу, якого нема. Власне, на мою думку, швидким та системним вирішенням  проблеми зрівнялівки могло б стати рішення місцевих рад про доплату медпрацівникам. Для цього слід провести консультації з головними лікарями, які, як відомо, тепер дістали певну автономію щодо формування штатів та штатних розписів».

Довідка. 

Зміни, внесені до статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 закону "Про оплату праці" щодо визначення мінімальної заробітної плати, призвели до порушення міжпосадових співвідношень у розмірі оплати кваліфікованої і некваліфікованої праці працівників бюджетної сфери.

Партія “Наш край” виступає за те, щоб прив’язати тарифну ставку до мінімальної зарплати у 3200 гривень, а не мінімального прожиткового рівня у 1600 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ