Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львів витратив понад 220 млн грн на протидію коронавірусу

Як повідомили у пресслужбі ЛМР, 14 вересня відбулась онлайн-зустріч міністра охорони здоров'я України Максима Степанова із міськими головами країни. Учасники обговорили ситуацію із захворюваністю на коронавірус.

Кількість захворілих щоденно зростає, — зазначив міністр. Як запевнив Андрій Садовий, ситуація у Львові стабільна, місто скерувало з міського бюджету на протидію коронавірусу уже понад 220 млн грн, натомість від держави Львів отримав лише 1,2 млн грн на маски і 2 апарати ШВЛ.

«Із 925 ліжок, які ми визначили під COVID, сьогодні зайнято хворими 128 ліжок — тобто ситуація в нас нормальна. Ми в помаранчевій зоні. Ми прикинули, що за пів року ми витратили наших міських бюджетних коштів на програму протидії COVID вже більше 220 млн грн, при цьому від держави ми отримали 1,2 млн грн на маски, і ще нам дали 2 апарати ШВЛ.

В нас кожен лікар, який захворів, отримує допомогу від міста 20 тис грн — вже 428 лікарів отримали цю допомогу. Також ми маємо доплати по 10 тис грн нашим лікарям, які працюють у складних умовах — це працівники лабораторних центрів, працівники наших лікарень.

Маю просте питання: є ковідний фонд, ми не можемо спрогнозувати, якою буде ситуація до кінця року. Ресурси міста обмежені, станом на 1 вересня в нас недофінансування до загального фонду місцевого бюджету більше 400 млн. Ми можемо як місто мати інформацію, на що ми можемо розраховувати від держави? Тому що від нас вилучення і далі тривають, тобто ми податки недоотримуємо через неможливість підприємств генерувати податки, але вилучення до державного бюджету з міста йдуть — в цьому році це більше 500 млн грн. Нам потрібне розуміння, хто є розпорядником цього ковідного фонду, на яку суму підтримки ми можемо розраховувати до кінця року, чи можна зняти вилучення? Бо ситуація дуже складна", — зазначив під час зустрічі міський голова Львова Андрій Садовий.

Як запевнив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, з ковідного фонду планують закупівлю обладнання в міські лікарні, зокрема — й у лікарню швидкої медичної допомоги Львова. Йдеться про комп’ютерний томограф, ангіограф, ендоскопічні стійки, апарати МРТ тощо.

До слова, міністр наголосив, що поки вакцини немає, ситуація залишатиметься складною. З його слів, адаптивний карантин — виправданий, якщо його дотримуватись.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ