Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

«Наш край» вимагає зафіксувати на 5 років умови здобуття вищої освіти

Кабмін має ухвалити програму розвитку вищої освіти на найближчі п’яти років, щоб унеможливити спекуляції чиновників навколо стипендій та магістратури. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак. Повідомила прес-служба "Нашого краю".

«Щоб унеможливити спекуляції чиновників навколо скасування стипендій та встановлення платного навчання в магістратурі, уряд має ухвалити програму розвитку вищої освіти на найближчі п’яти років», – зазначив Олександр Мазурчак.

Чиновники Мінфіну, на його думку, вже увійшли в історію своїми поспішними ініціативами щодо скорочення стипендій та запровадження платного навчання у магістратурі. «Президент негативно відгукнувся про їхні ініціативи під час виступу зі щорічним посланням у Верховній Раді. На моїй пам’яті таке трапилося вперше, коли поточне питання згадано у стратегічному виступі глави держави», – повідомив він.

Разом з тим, співголова партії «Наш край» зауважив, що запізніла реакція прем’єра на оприлюднені ініціативи Мінфіну свідчить про відсутність контролю у глави уряду над окремими міністерствами. «Подібні «паузи» Гройсмана ставлять під сумнів його можливість здійснювати ефективне управління Кабміном і засвідчують, що уряд – це не команда однодумців, а лебідь, рак та щука», – додав він.

Олександр Мазурчак нагадав, що фінська реформа освіти, якою захоплюються в усьому світі, була розпочата 30 років тому і лише зараз видно її результати. «Потрібно думати не про те, як зекономити на освіті, а над розробкою механізмів ефективної підтримки талановитих студентів та надійної соціальної допомоги. А це питання стратегії, а не разових рішень», – наголосив він.

«У лавах «Нашого краю» тисячі освітян – вчителів, директорів шкіл, викладачів вишів та студентських лідерів – і ми готові долучитися до стратегічної реформи», – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, раніше Міністерство фінансів пропонувало змінити підхід до виплати стипендій, а також скасувати бюджетне навчання у магістратурі. У своєму виступі зі щорічним посланням у Верховній Раді президент зазначив, що не підпише закон про бюджет зі скороченими стипендіями та платною магістратурою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ