Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Наш край»: Запровадження RAB-регулювання зажене українців у комунальне рабство

Уряд має відкликати зміни до закону «Про природні монополії» щодо обов’язкового запровадження RAB-регулювання, під виглядом якого створюється механізм регулярного безконтрольного підвищення тарифів на електроенергію. Про це сьогодні заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак, коментуючи намір КМУ запровадити стимулююче тарифоутворення (RAB-регулювання).

За його словами, Кабмін, прикриваючись незрозумілими для більшості населення гарними словами «про запровадження RAB-регулювання», насправді намагається надати олігархам можливість регулярного безконтрольного підвищення тарифів на електроенергію. «Тому Кабінет міністрів має відкликати з парламенту зміни до закону «Про природні монополії», що «змушує» природні монополії обов’язково запроваджувати RAB-регулювання», – наголосив він.

Співголова партії «Наш край» зазначив, вчорашня заява глави НКРЕКП Дмитра Вовка про те, що за переходу на стимулюючий тариф ціна електроенергії зросте на 10%, – це лише напівправда. «Річ у тім, що запровадження RAB-регулювання призведе до постійного зростання тарифів на електроенергію», – повідомив він.

Олександр Мазурчак констатував, стимулююче тарифоутворення можливе лише в країнах, де відсутнє таке явище як корупція і є, зокрема, низькі відсоткові ставки за кредитами. «Про яке стимулююче ціноутворення ми можемо говорити, якщо в Україні обленерго належать декільком олігархам, а корупція – типове явище для нашої держави?! У цих умовах перехід на нього призведе лише до подальшого збагачення представників енергетично-олігархічних кланів», – зауважив Мазурчак.

«Спочатку потрібно запровадити прозорі тарифи, конкурентний ринок електроенергії, а вже потім запроваджувати стимулюючі підходи. В умовах, коли конкуренція відсутня як явище, намір їх запровадити лише зажене українців у комунальне рабство», – підсумував Олександр Мазурчак.

RAB (Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу) – це система довгостроковоготарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розширення та модернізацію інфраструктури. Компанії в системі RAB отримують гарантоване повернення інвестицій та дохід на інвестиції, достатній для обслуговування кредитів і отримання прибутку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ