Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Подробиці закритої зустрічі Гройсмана, Синютки, Садового та активістів

1/3
Про зустріч з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом ініціативна група, що складається з представників сіл Грибовичі, Малехів, міста Дубляни та депутатів Жовківської районної ради, попросила у вівторок, 27 вересня. Члени групи були готові їхати у Київ. Проте, Володимир Гройсман відреагував на прохання представників громади миттєво: сам приїхав у Львів за три дні. Про це повідомив УКРОП Львівщини.

30 вересня за закритими дверима ця зустріч відбулась у примішенні бібліотеки Національного університету ім. Івана Франка на вул. Драгоманова. Час і місце зустрічі тримались у секреті, бо бажаючих потрапити на неї із різних мотивів, зокрема й популістичних, було чимало. А розмова була серйозна – шукали шляхів виходу із кризової сміттєвої ситуації, коли рівень довіри громад до чинного мера і крайня затятість останнього у просуванні свого власного бачення вирішення проблеми, завела ситуацію в глухий кут. Присутність Андрія Садового до останнього була невідомою. Йому доставили додатково стілець уже перед самим початком розмови.

Активісти просили прем’єр-міністра взяти вирішення грибовицької проблеми під контроль Уряду, бо час минає, «сміттєвий вузол» все міцніше стискає горло Львівщини, а мер не бажає чути громаду.

Розмову почали активісти з того, що розповіли про рівень смертності і захворювань у навкологрибовицьких селах, про стан із озерами інфільтратів. Виявилось, що Володимир Гройсман у подробицях ознайомлений із ситуацією.

Виступали й проти плану рекультивації, розробленому «Держгірхімпромом». Громади сіл категорично проти рекультивації за запропонованою схемою, що її так відстоював і продовжував відстоювати у розмові мер Львова. Аргументи про те, що план не витримує жодної критики, що він не погоджений ані санітарно-епідеміологічною, ані екологічною службами тощо, були ним і надалі не почуті.

Прем’єр-міністр розповів про сміттєвий полігон, що вдалось облаштувати у Вінниці. Нагадаємо, що поки їх сміттєзвалище було приведене до ладу, вінничанам довелось пережити «кримінальну війну» із місцевою сміттєвою мафією, із стріляниною та викликом столичних правоохоронних підрозділів.

Володимир Гройсман рекомендував звернутись до досвіду організацій, що уже проводили рекультивації сміттєвих полігонів, до прикладу - у Польщі. Проте, Садовий настоював на тому, що «Держгірхімпромом» - державна структура, якій він довіряє. Чому відмовляється звернутись по допомогу до більш досвідчених організацій – пояснити не зміг. Чи не захотів.

І, все ж, Андрієві Садовому не вдалось уникнути того, чого він останніми роками боїться найбільше – прямої розмови з людьми, які живуть у зоні екологічного лиха, і на яку понад 10 років жодним чином, окрім обіцянок і відписок, не реагувала Львівська міськрада. Розмова була настільки відвертою, що Андрій Садовий наприкінці стукнув кулаком по столу переговорів так, що підскочили склянки з водою, пообіцявши при тому, що буде проводити рекультивацію всупереч волі громади, розпорядженню Уряду та без усіляких погоджень. Що, зрештою, за повідомленнями ЗМІ, й підтвердив на брифінгу в понеділок, 3 жовтня.

Скільки ще триватиме криза, породжена не стільки сміттям, скільки очевидною недовірою до міського голови, покаже час, міцність Кабміну і згуртованість громад сіл, що найбільше потерпають від Грибовицького колапсу. Із позитивного – Володимир Гройсман пообіцяв активістам максимальне сприяння і підтримку у пошуку рішень проблеми, а також - не допустити розкрадання виділених кредитних коштів на побудову сміттєпереробного заводу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ