Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Студенти могли б сформувати нову силу, але політики, залучивши їх, творитимуть старе у новій формі, - Шведа

У нашому випадку підтвердилася фраза, що революцію роблять романтики, а її плодами користуються прагматики. Майдан був спонтанним виявом громадянської зрілості та непокори людей, які зуміли самоорганізуватися. Про це в коментарі Гал-інфо розповів політолог Юрій Шведа.

За його словами, акції, які організовували студенти, могли б перерости у політичну силу, яка в подальшому мала б розвиватися та міцніти

«Так сталося, що молодь та студенти не змогли до кінця самостійно самореалізуватися у цьому русі і у гру вступили  політичні партії. Гасла цього руху змінилися – від підписання угоди до боротьби з владою. Відбувся своєрідний симбіоз старих, парламентських політичних сил та нової суспільно-політичної сили, які були ще до кінця неформалізованими», - пояснив Юрій Шведа.

Він також додав, що зрозумілим є й те, що миттєво досягнути результату не вдасться.

Зараз, за словами політолога, відбувається, використання політичного бренду «Майдан» діючими партіями.

«У процесі цього молодь розчинилася у компромісі між старими партіями та новим політичним рухом. Прикро, що чимало політиків, які відійшли на маргінес, хочуть використати цей бренд, щоб знову заявити про себе та повернутися у політику», - зазначив Юрій Шведа.

Політолог наголосив, що боротьба в подальшому теж буде досить гострою.

Не виключено, що молодіжний студентський рух намагатимуться просто поглинути.

«Цей рух виступив самостійно і мав пройти етапи еволюції, а надалі претендувати на роль третьої, альтернативної сили. Суспільство проти влади, опозиція не користується особливим авторитетом. Якби цей рух оформився самостійно, то він мав би хороші перспективи. Зараз такої можливості очевидно немає, адже старі політики окремих активістів цього руху до своїх середовищ  і намагатимуться відтворити старе у новій формі», - наголосив Юрій Шведа.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ