Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Внесено зміни в Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації

Тарас Грень

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови № 560 від 16 травня 2024 р. Постановою № 930 від 16 серпня 2024 р. “Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”. Ці нововведення спрямовано на врегулювання питань щодо надання відстрочки від мобілізації для військовозобов'язаних, які здійснюють постійний догляд за хворими членами сім'ї або особами з інвалідністю.

Основні нововведення полягають у введенні нового пункту 58-1, який встановлює чіткі правила для військовозобов'язаних, що доглядають за хворими членами сім'ї.

Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю, не зазначають у заяві, зазначеній у пункті 58 цього Порядку (додаток 4), інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд

Зокрема, відтепер військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї другого ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” повинні зазначати у заяві (додаток 4) про відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка). 

Однак, військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї третього ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” більше не вказують інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд. Також зазначено, що військовозобов'язані, які повинні утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, мають вказати у заяві відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та зобов’язані утримувати зазначених вище осіб.

Зміни до пункту 61 Порядку уточнюють, що військовозобов’язані, які здійснюють постійний догляд за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та не отримують компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються за встановленням факту здійснення постійного догляду із заявою у довільній формі на ім’я керівника виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, районної у м. Києві військової адміністрації за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання особи.

До заяви необхідно додати документи, перелік яких зазначений у Додатку 5, крім акта про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток 8). Ця заява розглядається постійно діючою комісією, створеною при місцевих органах влади, протягом десяти календарних днів з дати її надання. Результатом розгляду стає акт про встановлення факту здійснення догляду (Додаток 8).

“Окрім того, додатки до Порядку були оновлені для включення нових вимог. Зокрема, форма заяви в Додатку 4 була оновлена для включення нових даних та документів, які підтверджують право на відстрочку. Додаток 5 містить оновлений перелік документів, необхідних для підтвердження права на відстрочку. Додаток 8, який містить форму акта про встановлення факту здійснення догляду, був оновлений для включення деталей щодо родинних зв’язків, стану особи, яка потребує догляду, та інформації про призначення компенсацій або соціальних послуг.” - зазначив керівник апарату Львівської ОДА Тарас Грень

Зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації спрямовані на забезпечення захисту прав військовозобов'язаних, які здійснюють догляд за близькими. Нові правила спрощують процес отримання відстрочки та забезпечують додатковий захист для сімей, які потребують підтримки. Важливо, що ці зміни враховують різні ситуації та сімейні обставини, надаючи чіткі інструкції для всіх залучених сторін. Вони допоможуть уникнути помилок та забезпечити, щоб військовозобов'язані, які несуть відповідальність за догляд за хворими або особами з інвалідністю, могли ефективно виконувати свої обов’язки без ризику бути призваними на військову службу під час мобілізації.

З Постановою КМУ № 930 від 16 серпня 2024 р. можна ознайомитися за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadku-provedennia-pryzovu-hromadian-na-viiskov-a930

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ