Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Я не знаю, що таке актор-заньківчанин", - Давид Петросян

Сьогодні, в Національному театрі ім. Марії Заньковецької розповіли про новий, 106-й театральний сезон, в якому покажуть понад 10 постановок на різних сценах театру.

Фото: Гал-інфо

Зокрема, як повідомив сьогодні в.о. генерального директора театру Максим Голенко, на Великій сцені театру буде представлено глядачам шість прем'єр:

  • "Земля" за О. Кобилянської, режисер Давид Петросян, художник Даніїла Колот, хореографія Ольга Голдис;
  • "Вороги. Історія Кохання" за І. Башевіс-Зінгером. Режисер Максим Голенко, інсценізація Олексія Доричевського, художник – Юлія Заулична;
  • "1984" за Д. Орвеллом. Режисер – Влада Бєлозоренко;
  • "Різдвяний концерт". Режисер – Б.Ревкевич;
  • "Червона рута" Н. Ворожбит. Режисер – Максим Голенко;
  • "Кайдаші" за І. Нечуй-Левицьким, режисер Ігор Білиць.

На камерній сцені буде презентовано три вистави:

  • "Життя прекрасне" за п’єсою Ф. Строппеля «З життя корисних копалин», режисер В’ячеслав Жуков, художник Олександр Оверчук;
  • "Самотній захід" Мартіна Мак-Дони. Режисер – Наталія Сиваненко;
  • "Новеченто [1900]" Алессандро Барікко, режисер – Ігор Білиць. 


Також, цього сезону, в театру відкривають новий сценічний майданчик - "Стрих", на якому покажуть дві вистави:

  • "Доця" Тамари Горіха Зерня, режисер та автор інсценізації – Ігор Білиць
  • "Я, “Победа” і Берлін" Кузьми Скрябіна, режисер – Вероніка Літкевич.

Також Максим Голенко повідомив, що до репертуару театру повертається постановка Ореста Огородника "Каліка з Інішмаану".

"Ми поступово думаємо. "Каліка з Інішмаану" точно (повернеться в репертуар, - ред.), по інших мені треба  працювати і розуміти, може, щось і повернеться. Щось будемо продумувати, це поступовий шлях. Але в першу чергу ми зосередимось на прем'єрах", - повідомив Максим Голенко.

Журналіст Гал-інфо поспілкувався з Давидом Петросяном, який цього сезону буде ставити на сцені театру виставу "Земля", а також нещодавно був членом конкурсної комісії з відбору акторів на вакантні посади. Ми поцікавились в Давида, яким критеріям повинен відповідати актор-заньківчанин і чим він відрізняється від акторів інших театрів? 

Давид Петросян. Фото - Руслан Литвин

"Я не знаю, що таке актор-заньківчанин. Так само я не знаю, що таке актор-франківець. Я думаю, що ці поетичні назви хтось колись сказав і придумав, і воно так собі поширилось. Але я не знаю, що це все означає. Коли мені кажуть "франківець", я йду і думаю, що це було, що це могло означати.

Я думаю, театр – це така цікава штука, він або з'являється, або не з'являється, і головний в театрі все-таки актор. І тут важливо наскільки актор, людина може відчувати сценічні ритми, наскільки він може багатогранно чути естетику того чи іншого театру. Наскільки він готовий розхристати свою психофізику. Для мене це основні критерії, які мені можуть дозволити сказати, що це, наприклад, буде хороший актор і його варто залучити в трупу.

Тому підсумовуючи відповідь, не знаю, що таке актор-заньківчанин, але я вважаю, що ті критерії, які я назвав, є важливими того, чому актор має працювати в театрі", - зокрема розповів про конкурсний відбір Давид Петросян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ