Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Проблему рекультивації Грибовицького сміттєзвалища можна вирішити лише за державні кошти, - Кіраль

екультивація полігону в Грибовичах не є інвестиційним проектом, адже жоден інвестор не зможе отримати з нього жодної вигоди. Відтак, вирішити цю проблему сьогодні можна винятково за державні кошти, зокрема – за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку як державного банку ЄС, який, власне, і готовий профінансувати міський проект з рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного заводу. Про це сьогодні, 7 червня, під час брифінгу заявив народний депутат України та позаштатний радник міського голови з питань інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності Сергій Кіраль.

«У 2013 році ми зрозуміли, що проблема потребує комплексного вирішення, у тому числі – рекультивації та закриття сміттєзвалища, а це найбільш коштовна частина й найменш інвестиційно приваблива, – зазначає він. – Того ж року ми розпочали переговори з Європейським інвестиційним банком, який у той час проводив переговори з урядом про формування рамкової програми фінансування муніципальної інфраструктури, обсягом 400 млн євро. З цього часу експерти Банку здійснили попередню оцінку нашої програми, і ми маємо лист від ЄІБ від 15 квітня 2015 року, у якому чітко зазначено, що за результатами цієї оцінки вони погоджуються розглядати проект і виділяти кошти на фінансування вирішення комплексного проекту у місті Львові. Відповідно, коли завершилися перемовини з урядом, а це відбулося в липні 2015 року – була укладена відповідна угода, яку Верховна Рада України ратифікувала у лютому цього року. Ці переговори продовжуються, у нас відбулось уже 2 технічні місії експертів Банку – це німецькі та грецькі консультанти, які приїжджали у вересні 2015 і січні 2016 року. Вони підготували так званий звіт про початок проекту, у якому йдеться, власне, про комплексність підходу, й уточнюються певні елементи проекту для подальшої роботи над розробкою структури, визначення ключових етапів реалізації й уточнення загальної суми фінансування, яка, зрозуміло, вже на сьогодні буде становити не менше 50 млн євро».

Попередні умови можливого кредиту – дуже вигідні, підкреслює депутат, адже йдеться про 1-1,5% річних, а таких дешевих коштів місту не запропонує жодна установа в Україні. «Це безпрецедентні кошти: такої низької вартості на комерційному ринку сьогодні не існує», – підкреслює він.

Водночас, за словами депутати, рекультивація не є інвестиційним проектом. «Її вартість, згідно з проектом «Гірхімпрому», який був розроблений у листопаді 2013 року, становить близько 300 млн грн. Сьогодні це майже мільярд гривень. Жоден інвестор не отримає з цього проекту жодної вигоди, тому що потрібно накрити 2-3-метровим шаром землі, побудувати потужні станції з переробки інфільтрату, зробити систему дегазації, – це все капіталовкладення, які не приносять прибутку. Тому сьогодні цю проблему можна вирішити винятково за рахунок державних грошей. ЄІБ – це державний банк ЄС, тому і гроші такі дешеві, тому Україна дає під це державні гарантії. На жаль, сьогодні при інвестиційному кліматі України в міста не було жодного варіанту залучити приватного інвестора, хоча ми й намагались це робити. Такі проекти можна реалізувати лише за кошти європейських інституцій», – додає Сергій Кіраль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ