Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЛОР звернулася до Кабміну щодо недопущення видобутку торфу біля Гамаліївського озера

Депутати Львівської обласної ради сьогодні, 6 лютого, звернулися до Кабінету Міністрів України щодо недопущення видобутку торфу біля Гамаліївського озера. Про це інформує пресслужба ЛОР.
Фото: з мережі інтернет

«Згідно з інформацією, отриманою з офіційного вебсайту Прозорро. Продажі, стало відомо, що 21.09.2023 Державною службою геології та надр України було проведено аукціон з продажу спецдозволу на користування надрами на «Ділянку Гамаліївка Львівського родовища».

За результатами аукціону ТОВ «ГРІНТОПС ЕНЕРДЖІ Україна» (ЄДРПОУ 38975021) отримало дозвіл на користування надрами, геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислова розробка родовищ) терміном на 20 років на ділянці Гамаліївка Львівського родовища площею 403,6 га, що розташована на північній околиці с. Гамаліївка на території Львівського району Львівської області.

Ця територія видобутку торфу включає Гамаліївське водосховище, яке забезпечує технічною водою ЛМКП «Львівтеплоенерго». Зменшення рівня води цього водосховища спричинить загрозу для забезпечення теплом Львівської міської територіальної громади. Це питання енергетичної безпеки для десятків тисяч мешканців Львова і прилеглих населених пунктів. Також Гамаліївське водосховище розглядається Львівською та іншими територіальними громадами як важливий об’єкт для розвитку веслувального спорту в цьому регіоні.

У зв’язку з тим, що ділянка Гамаліївка Львівського родовища розташована в долині річки Яричівка (канал Яричівський), яка наповнює Гамаліївське водосховище, а поклади торфу є нерівномірними та коливаються від 2 до 6 метрів, видобуток торфу може призвести до припинення існування Гамаліївського водосховища, зниження рівня ґрунтових вод та родючості ґрунтів, виникнення торф’яних пожеж та інших непоправних негативних наслідків для довкілля, життя та здоров’я мешканців. При цьому, звертаємо увагу, що Гамаліївське торфове родовище знаходиться в межах території, що згідно з Конвенцією про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів, відповідають параметрам водно-болотних угідь, які мають особливі екологічні функції і є ресурсом з величезним економічним, культурним, науковим та рекреаційним значенням, а відповідно до основних цілей Водної стратегії України на період до 2050 року відновлення та розвиток цінних водно-болотних угідь є одним із пріоритетних.

Зазначимо, що територія між населеними пунктами Великі Грибовичі (Львівська МТГ) та Гамаліївка (Мурованська МТГ) належить до складових структурних елементів проєктованої екомережі, як території та об’єкти природно-заповідного фонду з високим потенціалом розвитку саме таких угідь.

Зважаючи на наведене вище, ми, депутати Львівської обласної ради, наполегливо просимо в межах своїх повноважень вжити заходів щодо скасування (відміни) результатів проведеного аукціону та не допустити видобутку торфу на території Львівської та Мурованської територіальних громад», - сказано в тексті звернення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ