Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Міська влада бере кредити, а щоб їх віддати, кожен львів’янин має сплатити 9 350 гривень! - Олег Синютка

«Заборгованість Львова - як Садовий веде місто до банкрутства?» У прес-клубі «Львів» відбулася прес-конференція Народного депутата України, кандидата на посаду Львівського міського голови Олега Синютки.
Олег Синютка

«Львів європейське місто, але система управління глибоко пострадянська»,- заявив Олег Синютка під час конференції.

«Сьогоднішня міська влада веде Львів у невірному напрямку. Місто живе в борг, інфраструктура не відновляється, за останні роки в місто не зайшли жодні інвестиції», - наголосив він.

На думку Олега Синютки, при продовженні управління містом Андрієм Садовим ще наступні 5 років, Львів, замість того, щоб розвиватися, буде деградувати. Віддалятися, а не наближатися до Європи.

Він закликав львів’ян усвідомлено приймати рішення про свій вибір в бюлетенях 25 жовтня.

Олег Синютка детально розповів про стан фінансів міста, його бюджет і пов’язані з тим проблеми, які виникли внаслідок управління чинним міським головою Андрієм Садовим і його групою.

«Міська влада гроші в кредити бере, а щоб їх віддати, кожен львів’янин – від найменшого до найстаршого – має сплатити 9 350 гривень! Станом на 26 вересня 2020 року заборгованість міста по місцевих боргах та гарантіях складає величезні 5 мільярдів 400 мільйонів гривень. Якщо ж додати відсотки, які треба буде сплатити за користування цими кредитними коштами, то це вже, 6 мільярдів 770 мільйонів гривень», - сказав Синютка.

Він також повідомив, що на той час поки працював заступником міського голови, боргова політика міста була поміркованою та результативною.

Синютка озвучив конкретні цифри щодо заборгованості міста і перспективи погашення боргів:

З січня 2015 року боргові зобов’язання міста становили лише 784 мільйонів гривень.

А впродовж 2015-2019 років, тобто за 5 років Львів наростив свої борги восьмикратно. Аж до 6 мільярдів 770 мільйонів гривень.

Оскільки 84 % боргів залучено у валюті, а Львів не має валютних надходжень до бюджету, то такі борги зростатимуть безкінечно. Позичати у валюті, а не в гривні, економічно невірно. Але й запозичення Львова у гривні здійснені взагалі під космічні 18-19% річних.

Народний депутат звернув увагу на те, що на сплату борів немає коштів оскільки більшість реалізованих містом проектів некомерційні, їх реалізовують хронічно збиткові комунальні підприємства.

«Так було не завжди», - наголосив Синютка – «у 2014 році комунальні підприємства не дотувалися з бюджету міста. І тому повернення до відсутності збитків у діяльності комунальних підприємств, це одне з моїх головних завдань як голови Львівської ОТГ. Бо саме від цього у найбільшій мірі залежать перспективи розвитку Львова».

Олег Синютка ініціював створення Громадської комісії з аудиту фінансів Львова, з залученням провідних економістів, що спеціалізуються на фінансах місцевого самоврядування.

«Після проведення аудиту ми, нова влада Львівської ОТГ, запропонуємо найкращий спосіб виведення фінансів міста з кризи і конкретний план розвитку Львова. А Садовий відповідатиме за те, що забрав майбутнє у Львова, його теперішніх мешканців і їхніх дітей»- запевнив народний депутат.

Нагадаємо, 26 вересня на Високому Замку у Львові народний депутат України Олег Синютка презентував передвиборчу програму «Настав час Львова» як кандидат від «Європейської Солідарності» на посаду Львівського міського голови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ