Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Синютка попросив вибачення у волонтерів. Умрихін – ні

Андрій Умрихін. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Андрій Умрихін. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Мирослав Хом'як. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Мирослав Хом'як. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Олег Синютка. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Олег Синютка. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Мирослав Хом'як. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Мирослав Хом'як. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Олег Синютка. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Олег Синютка. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Костянтин Скліфус. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Костянтин Скліфус. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
1/10
Учора, 13 квітня, голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрівся з активістами громадських організацій та волонтерами, що підписались під зверненням БФ "Допомога і турбота" щодо ганебного факту продажу волонтерського автомобіля. до чого причетний керівник департаменту цивільного захисту Львівської ОДА Андрій Умрихін. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

На зустрічі були присутні, окрім голови Львівської ОДА, його заступники, а також сам Андрій Умрихін.

На самому початку Олег Синютка повідомив, що знає про ситуацію із зниклими автівками зі ЗМІ, а також із того, що йому пояснював Андрій Умрихін та попросив волонтерів проявити терпіння, щоб з'ясувати остаточно в цій справі.

Першим розповів про ситуацію голова Благодійного фонду «Допомога і турбота» Мирослав Хом’як. Волонтери цього фонду передали через Андрія Умрихіна в батальйон «Луганськ-1» автомобіль  «Опель Фронтейра».

За словами Мирослава Хом’яка, з Андрієм Умрихіним він познайомився в Жовкві і той представився йому заступником командира батальйону.

Чиновника Львівської ОДА звинуватили у причетності до крадіжки авто, яке фонд «Допомога і турбота» передав в АТО

«Він розповів мені дуже зворушливу історію, яка вразила мене, про те, як йому довелося на руках з під обстрілу виносити хлопчика. Звичайно, що ми погодились допомогти придбати автомобіль. Машина пройшла техогляд, була на ремонті, ми заправили повний бак пального і урочисто в Жовкві передали Андрію Умрихіну це авто», - розповів Мирослав Хом’як.

Він також додав, що вдруге він зустрівся з Андрієм Умрихіним в зоні АТО, щоправда, тоді він був далеко від лінії фронту і сказав, що перебуває на лікарняному.

«Втретє я зустрівся з ним, коли привітав його з призначенням. Поцікавився, як автомобіль, чи він добре служить бійцям, але Умрихін розповідав мені про різне, але не про машину, яку ми передали», - сказав Мирослав Хом’як.

Пізніше, як розповів голова Благодійного фонду «Допомога і турбота», від волонтерів Жовкви всі довідались про долю цієї машини і про ще один автомобіль, який передали Умрихіну і який не можуть розшукати.

Після цього виступив т.в.о. начальника штабу батальйону «Луганськ-1» Костянтин Скліфус і підтвердив, що, будучи комбатом, приймав на роботу Андрія Умрихіна. За його словами, дійсно сили батальйону були розтягнені по усій лінії сектору, і транспорту не вистачає, тому хлопці купували автомобілі за власні гроші. Однак, як зазначив Скліфус, Андрій Умрихін ніколи не був на посаді заступника командира батальйону «Луганськ-1».

Костянтин Скліфус розповів, що коли Андрій Умрихін приїхав на «Опель Фронтері», то сказав, що це його машина і тільки він нею користувався.

«У мене не виникало сумнівів, що машина дійсно його, адже у нас хлопці їздять на власних машинах. Умрихін сказав, що заплатив за неї власні кошти, а тому має право нею розпоряджатись. Потім він приїхав на машині швидкої «Мерседес Спринтер» і теж сказав, що це його авто. Він на ній і поїхав, хоч я спершу зрадів, адже машина дуже хороша і нам би вона згодилася в батальйоні. Умрихін же сказав, що має віддати її 80-й бригаді», - сказав екс-комбат.

Водночас він попросив Андрія Умрихіна сказати йому в очі про факти мародерства: «Ти жив не в казармі, ти жив разом зі мною в Станиці Луганській».

На цей закид Андрій Умрихін почав розповідати історію про те, як на мародерстві спіймали одного з бійців батальйону і начебто справу цю гальмували.

Дружина Костянтина Скліфуса, яка також була присутня на зустрічі, назвала Андрія Умрихіна циніком і заявила, що якби усі були такими "мародерами", то їхня сім’я не жила б в таких умовах, в яких вони живуть тепер. Вона також розповіла історію, як Андрій Умрихін перевозив їхню сім’ю, яка мусила терміново покинути Луганську область у зв’язку із наступом російських кадрових військ. Їхній переїзд повністю оплатив один із народних депутатів, але, за її словами, це не завадило Андрію Умрихіну взяти із неї ще кілька сотень гривень за пальне.

«Я запитала вас, скільки я маю дати. Я не знала, що за наш переїзд заплатили. І ви сказали мені, що це коштує десь 300-400 грн. Ви цинік, пане Андрій, і брехун», - сказала жінка.

На своє виправдання Андрій Умрихін не зміг чітко роз’яснити свою точку зору і постійно посилався на те, що триває суд.

Він підтвердив, що дійсно отримав автомобіль «Опель Фронтеру», але почав нарікати, що машина, мовляв, була у жахливому стані, і він постійно витрачав свої кошти на її ремонт. Він також наполягав, що автомобіль він не продав бійцю Петру Султану, а передав. Щодо коштів, які він від нього отримав 23 тис. грн, то це начебто були кошти за ремонт.

Боєць «Луганськ-1» підтвердив, що купив авто в Умрихіна не підозрюючи, що воно волонтерське

Додамо, що в Гал-інфо є запис телефонної розмови, де Петро Султан підтверджує журналісту, що придбав автомобіль в Андрія Умрихіна за 28 тис грн. і що той також пропонував йому придбати ще й «Мерседес Спринтер», але дорожче.

Голова «Варти 700» Наталія Шелестак поцікавилась, навіщо взагалі було братися за ремонт авто, якщо воно було в такому стані, але Умрихін не змін нічого відповісти.

Наталія Шелестак поцікавилась, де ж зараз перебуває зникла машина швидкої «Мерседес Спринтер». У відповідь Умрихін подзвонив бійцю, якому начебто її передав.

Той по телефону повідомив Наталії Шелестак, що та машина взагалі була їм не потрібна, але не зміг назвати точного місця її перебування на фронті.

Активісти також поцікавились в Андрія Умрихіна, чому автомобілі не поставили на баланс у батальйоні, але він так і не зміг відповісти на це питання.

Автомобіль, який служив кіборгам, став «привидом», якого не можуть розшукати волонтери

Після цього всього слово взяв голова Львівської ОДА Олег Синютка і розпочав з того, що попросив вибачення у волонтерів. Він зазначив, що бачить дві складові цього питання.

«Перша – це юридична частина. Є суд, який прийматиме рішення з цього питання. Друга – це моральна. У Андрія Умрихіна є для цього своє виправдання. Я для себе рішення прийняв», - сказав Синютка.

Він попросив Андрія Умрихіна зайти до нього в кабінет після наради.

Коли Андрій Умрихін вийшов з кабінету Олега Синютки, то заявив активістам, що його звільнено з посади і запросив усіх на суд.

В коментарі Гал-інфо  Наталія Шелестка сказала, що таким рішенням Олега Синютки вона задоволена.

«Вважаю, що це було єдиним правильним рішенням, бо криміналом мають займатися правоохоронці, а це рішення Олега Синютки було моральним. Тим більше, що людина (Андрій Умрихін,-ред) на зустрічі вела себе по-хамськи і аргументи його були слабкі. На мою думку, ще й не правдиві. Хочеться, щоб таких ситуацій більше не повторювалось. Коли люди по копійці збирають гроші, щоб допомогти армії, то такі вчинки дискредитують волонтерський рух. Ми справді задіяли усі можливі зв’язки на фронті, щоб відшукати зниклу швидку «Мерседес Спринтер», але такі і не змогли знайти сліди автомобіля», - сказала Наталія Шелестак.

Умрихін "засекретив" "швидку"

Вона додала, що це звільнення має бути показовим, щоб іншим підприємливим людям не спало більше на думку заробляти на волонтерській допомозі.

Мирослав Хом’як в коментарі журналістам також зазначив, що рішенням Олега Синютки він задоволений.

«Вважаю, що голова прийняв правильне, законне, виважене і головне моральне рішення. Тому що ця ситуація має більш моральний аспект ніж юридичний. Думаю що волонтери на цьому не зупиняться. Ми надалі будемо вимагати від Умрихіна, щоб він роз’яснив, де поділися автомобілі, повернув їх, і потім волонтери передадуть їх на фронт, щоб вони служили за призначенням справі перемоги над агресором. Я вважаю, що сьогодні правда перемогла», - сказав Мирослав Хом’як.

Костянтин Скліфус зазначив журналістам, що такі зустрічі повинні бути завжди, адже це питання відкритості влади і нормального діалогу між громадськістю і владою.

«Зважаючи на те, що голова попросив у нас вибачення, не було сумнівів, що він прийме адекватне рішення щодо людини, яка порушила норми моралі і спаплюжила волонтерський рух. Це питання морального аспекту поведінки людини. Якщо людина повела себе так, то за це громадськість його і звільнила. Я в цій ситуації звичайний свідок того, що трапилось. Я бачив, як це відбулося, і я готовий це підтвердити», - сказав Костянтин Скліфус.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ